Biografie

Wát een mooi geluid; wát een warme klank!

Jannie Reyenga, Burgum, Klarinetles

Vanaf mijn eerste kennismaking met de klarinet was ik diep onder de indruk. Ik wilde mooi kunnen spelen op dit instrument en ik wilde niets liever dan klarinetdocent worden. Die wens ging snel in vervulling, al vanaf mijn tweede jaar op het conservatorium (Leeuwarden) geef ik les aan de muziekschool. Intussen heb ik aan meerdere muziekscholen in Friesland les gegeven en ben ook jaren klarinetdocent aan de Meldij in Drachten geweest. In al die jaren heb ik heel veel mensen mogen begeleiden naar een fantastische hobby. Een aantal van mijn leerlingen heeft er zelfs hun beroep van gemaakt.

Plaatsen waar ik via de muziekscholen les heb gegeven zijn, in alfabetische volgorde: Bolsward, Buitenpost, Drachten, Drachtster Compagnie, Franeker, Hurdegaryp, Joure, Makkum, Parrega, Sneek, Wommels en Workum.

De schoolprojecten, waar ik met veel plezier aan heb meegewerkt, waren behalve in Drachten, in Drachtster Compagnie, Houtigehage, Boornbergum, Dokkum, Kootstertille, Surhuisterveen en Hurdegaryp.
Daarnaast heb ik samen met enkele collega-klarinetdocenten een vijftal succesvolle klarinetdagen georganiseerd voor onze leerlingen en andere belangstellenden.

Sinds september 2015 bestaat de Meldij niet meer, zodoende werk ik nu als zelfstandig klarinetdocent in Drachten, Burgum, Hurdegaryp en Grootegast.

Geboren en getogen in de Zuidwesthoek van Friesland ben ik begonnen bij Streekharmonie Concordia te Balk. Vaak heb ik bij deze vereniging als soliste opgetreden, met o.a. de klarinetconcerten van Rimsky Korsakov, Jan van der Waart, het Rococo-concerto van Jurriaan Andriessen, verschillende werken van Rossini en natuurlijk last but not least, het tweede deel uit het klarinetconcert van Mozart. Daarnaast het Regionaal Jeugd Orkest, het Frysk Blazers Ensemble, een klarinetkwartet, bestaande uit klarinetdocenten en andere ad hoc orkesten, zoals het NNHO en Orkest Fryslân. Tegenwoordig speel ik als uitvoerend klarinettiste mee in The Symphonic Music Collection én in Nootstroom, waarvan ik tevens ambassadeur ben. Ook werk ik regelmatig mee aan cd-opnamen, kerkdiensten en aan aan bijzondere projecten, zoals de Kurt Weill concerten en “Út genegen fjoer”, waarbij schilderijen, teksten en muziek een prachtig geheel vormen.